Select your language

Eerste medische app op derde niveau validatiepiramide

19/04/2022

"Medische apps krijgen hiermee volwaardige rol in onze zorg"

BRUSSEL, 19/04/2022 – Met moveUP vergoedt het Riziv voor het eerst officieel het gebruik van een medische app in de zorg. De revalidatie-app werd al een tijdlang voorlopig gefinancierd, maar wordt nu de eerste app op het derde en hoogste validatieniveau van mHealthBelgium. Apps op dat niveau kunnen rekenen op financiering door de overheid. “Dit is een nieuwe stap vooruit voor patient-centered zorg in ons land”, toont Steven Vandeput, coördinator van mHealthBelgium, zich tevreden. Twee andere apps zitten in de pijplijn voor financiering, een rond slaaptherapie en een rond oncologie.

 

Sinds januari 2021 bestaat er een regelgevend kader voor de financiering van medische apps in België. Met moveUP werd er ook al een eerste app vergoed, maar de app was nog niet toegelaten tot niveau M3 van de validatiepiramide van mHealthBelgium (zie kaderstuk). Daar komt nu verandering in: moveUP wordt de allereerste app in ons land die officieel vergoed wordt door het Riziv. De toepassing wordt ingezet om patiënten die een knie- of heupprothese kregen te ondersteunen tijdens hun revalidatie.

Medische apps die nog data over hun gezondheidseconomische meerwaarde aan het verzamelen zijn, kunnen via niveau M3- toch al rekenen op voorlopige financiering. Zo kunnen patiënten sneller van de voordelen genieten, een systeem dat bijvoorbeeld ook wordt toegepast voor innovatieve geneesmiddelen

Het derde niveau van de validatiepiramide is ook opgedeeld in twee categorieën: M3- en M3+. Medische apps die nog data over hun gezondheidseconomische meerwaarde aan het verzamelen zijn, kunnen via niveau M3- (“M3 light”) toch al in aanmerking komen voor voorlopige financiering. Zo kunnen patiënten sneller van de voordelen genieten, een systeem dat bijvoorbeeld ook wordt toegepast voor innovatieve geneesmiddelen. moveUP belandt in die categorie. Eens een app uit M3- haar meerwaarde heeft bewezen, kan ze in categorie M3+ belanden en structureel vergoed worden.

pyramid nl

Zeg niet zomaar “terugbetaling”

Er zitten ook al enkele andere apps in de pijplijn voor financiering op niveau M3. Twee daarvan kregen intussen een positieve evaluatie van de overheid, één rond slaaptherapie en één rond oncologie. Het Riziv is momenteel de zorgpaden voor slaaptherapie en oncologie aan het herwerken om ruimte te maken voor het gebruik van de bewuste apps.

Cruciaal is dat een app altijd gezien moet worden in een ruimer zorgproces. De overheid zal nooit een applicatie an sich “terugbetalen”, wel het gebruik ervan vergoeden binnen een bepaald zorgproces. Dat vraagt vaak een aanpassing aan de financiering van het zorgproces in kwestie. De verwachting is dat de overheid de komende maanden en jaren verschillende zorgprocessen zal herbekijken om het gebruik van medische apps en andere vormen van digitale gezondheidstechnologie er een officiële plaats in te geven.

Regels verduidelijkt

Ten slotte is de definitie van m-health scherper gesteld. Daarmee wil de overheid meer duidelijkheid bieden aan fabrikanten en verdelers van medische apps in België. Voor hen was het tot nu toe niet altijd duidelijk aan welke criteria een app wel of niet moet voldoen. Sectorfederaties beMedTech en Agoria drongen daarom aan op verduidelijking bij de betrokken gezondheidsadministraties.

Volgens de geüpdatete definitie is een mobiele medische toepassing “een softwaretoepassing met een medisch doeleinde die beschikt over een CE-markering als medisch hulpmiddel en die een patiënt toelaat om vanuit zijn of haar eigen omgeving gezondheidsgerelateerde informatie te delen met een zorgverlener”. Apps die in aanmerking willen komen voor financiering, moeten aan een extra criterium voldoen: ze moeten “een zorgverlener toelaten om bij een patiënt vanop afstand een diagnose te stellen, een therapie toe te passen of hem/haar te monitoren via een medisch hulpmiddel dat ontworpen is voor gebruik door de patiënt in zijn eigen omgeving”.

31 medische apps vergoed in Duitsland

Met deze nieuwe stap bevestigt België zijn internationale voortrekkersrol op het vlak van “m-health”. Ons land was één van de eerste landen in Europa om een officieel kader voor de vergoeding van medische apps uit te werken, samen met Duitsland en Frankrijk. In Duitsland vergoedt de overheid vandaag intussen al 31 medische apps als onderdeel van een zorgtraject.

Validatiepiramide: internationale lof

België beoordeelt medische apps aan de hand van een validatiepiramide. De piramide telt drie niveaus: M1, M2 en M3. Hoe hoger apps willen geraken in de piramide, hoe strenger de voorwaarden waaraan ze moeten voldoen. Toepassingen die de top van de piramide bereiken (niveau M3), kunnen rekenen op financiering vanuit de overheid. Ons land oogstte internationaal al heel wat lof met zijn validatiemodel voor m-health-toepassingen.

De piramide is een intiatief van het publiek-private platform mHealthBelgium, dat wordt getrokken door beMedTech en Agoria als sectorfederaties en het Riziv, het FAGG en het eHealth-platform als gezondheidsadministraties. Het platform stelt zich als doel om betrouwbare medische apps een officiële plaats te geven in de Belgische gezondheidszorg. Het wil enerzijds zorgverleners en patiënten wegwijs maken in de wildgroei aan apps en anderzijds bedrijven duidelijk uitleggen aan welke voorwaarden medische apps allemaal moeten voldoen op de Belgische markt.

Meer info?

Neem contact op met mHealthBelgium via:

  • Steven Vandeput, beMedTech, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., +32 485 00 48 18
  • Alexander Olbrechts, Agoria, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., +32 474 52 17 86