Select your language

Minister De Block:"Validatiepiramide voor medische apps krijgt verder vorm"

12/06/2020

BRUSSEL, 11/06/2020.- Het tweede niveau van de validatiepiramide voor mobiele toepassingen in de gezondheidszorg is uitgerold. Toepassingen op niveau M2 voldoen aan een reeks strenge ICT- en privacycriteria en kunnen communiceren met bestaande digitale toepassingen in de zorg. Twee apps kregen al een “stempel” voor M2, voor drie andere toepassingen loopt de procedure.

 

Maggie De Block, minister van Volksgezondheid: “Apps kunnen een enorme meerwaarde betekenen in de zorg, maar het is onmogelijk om van elke app te weten of die betrouwbaar is. Daarom hebben we indertijd MHealth Belgium opgericht: dat platform kent goede apps een “betrouwbaarheidsstempel” van de overheid toe zodat patiënten en zorgverleners ze met een gerust hart kunnen gebruiken.”

 

Validatiepiramide

Om apps en andere mobiele toepassingen te beoordelen, hanteert MHealth Belgium een validatiepiramide die bestaat uit drie niveaus. Het eerste niveau ging vorig jaar live. Het tweede niveau is vorige maand uitgerold. Naast alle vereisten voor niveau M1 voldoen apps op niveau M2 aan een reeks strenge ICT- en privacycriteria. Ze kunnen ook communiceren met bestaande digitale toepassingen in de zorg, bijvoorbeeld met het elektronisch dossier van een patiënt. Via MHealth Belgium kunnen bedrijven hun app(s) aanmelden voor validatie.

Twee apps kregen al een “validatiestempel” voor M2: een app waarmee patiënten en zorgverleners met elkaar kunnen communiceren en bijvoorbeeld gegevens uitwisselen en een app voor de opvolging en begeleiding van patiënten die een knie- of heupoperatie hebben of nog moeten ondergaan. Drie andere apps doorlopen momenteel de validatieprocedure voor M2.

Next step: financiering

Voor het derde en laatste niveau werken de gezondheidsadministraties momenteel een financieringsmodel uit. Minister De Block: “Die financiering is erg belangrijk om medische apps en andere mobiele toepassingen een plaats te geven in het totaalpakket van een behandeling.”

In 2017 en 2018 financierde minister De Block 24 pilootprojecten rond mobile health. Daaruit bleek zeer duidelijk dat apps een nuttige aanvulling kunnen zijn voor patiënten en zorgverleners: om de onderlinge communicatie te ondersteunen, om bepaalde parameters (bijv. bloedglucosewaarden) nauwkeuriger in beeld te brengen, om de therapietrouw van patiënten te verhogen, etc.

Partena erkent MHealth Belgium

Ook Partena Ziekenfonds is overtuigd van de meerwaarde van mobiele toepassingen in de zorg. Daarom besloot het eerder al om via de aanvullende verzekering tussen te komen in de kosten van apps die een stempel krijgen van MHealth Belgium.

Interesse in mobile health? Lees ook eens de positiepaper ‘m-health in tijden van COVI-19’ van beMedTech’, de Belgische federatie van industrie van de medische technologie.