De overheid zal apps financieren voor de revalidatie van patiënten met een volledige heup- of knieprothese. Het gaat over toepassingen om de behandeling bij de kinesitherapeut of in het ziekenhuis vanop afstand te ondersteunen. In eerste instantie zullen ze gebruikt worden in het kader van een vergelijkend klinisch onderzoek.
Maggie De Block, minister van Volksgezondheid: “Apps kunnen een enorme meerwaarde betekenen in de zorg. Bijvoorbeeld bij revalidatie: als patiënt krijg je elke dag persoonlijke feedback over je revalidatie en moet je daar dus niet langer voor wachten tot je volgende afspraak. En als zorgverlener kan je continu de evolutie van je patiënten monitoren en krijg je een waarschuwing als een patiënt bijzondere aandacht nodig heeft.”
Vergelijkend onderzoek
Mobiele toepassingen krijgen een plaats in het behandelplan voor patiënten die voor het eerst een totale heup- of knieprothese krijgen. In een eerste fase zal het Riziv het gebruik ervan financieren in het kader van een klinische studie vanaf 1 oktober 2020. Daarbij zal een klassiek revalidatieprogramma vergeleken worden met een programma ondersteund door een app. Voor het gebruik van de app en eventuele bijhorende sensoren zullen patiënten geen remgeld of supplementen betalen.
Dankzij de studie krijgen patiënten die dat willen al toegang tot een revalidatieprogramma met ondersteuning vanop afstand. Intussen kunnen beleidsmakers, de zorgsector en appontwikkelaars bijkomende informatie verzamelen over de doeltreffendheid en de kosteneffectiviteit van de revalidatie ondersteund door een app. UZ Gent zal de studie coördineren, onder toezicht van het Federaal Kenniscentrum. Op dit moment komt er één app (moveUP) in aanmerking voor de studie .
De maatregel kreeg gisteren, 13 juli 2020, groen licht op het Verzekeringscomité van het Riziv. Alle details over de maatregel zijn terug te vinden op de website van het Riziv.
Mobile Health Belgium
De financiering voor het gebruik van apps in het kader van klinische studie is een nieuwe stap vooruit in het hele verhaal rond m-health. Om betrouwbare mobiele toepassingen een plaats te geven in de gezondheidszorg, zette minister De Block in oktober 2018 samen met sectorfederaties Agoria en beMedTech, het Riziv, het FAGG en het eHealth-platform het platform Mobile Health Belgium op. Bedrijven kunnen hun mobiele toepassingen aanmelden voor validatie bij dat platform.
Voor de beoordeling hanteert MHealth Belgium een validatiepiramide die bestaat uit drie niveaus. Het eerste niveau ging vorig jaar live, apps op dat niveau beschikken over een CE-markering en zijn in overeenstemming met de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming. Het tweede niveau is in mei van dit jaar uitgerold. Naast alle vereisten voor niveau 1 voldoen apps op het tweede niveau aan een reeks strenge ICT- en privacycriteria en kunnen ze communiceren met bestaande digitale toepassingen in de Belgische gezondheidszorg.
Voor apps op het derde en laatste niveau werkt het Riziv momenteel een financieringsmodel uit.